Snap jij al die picto’s op het internet?

Het internet staat vol met beeldtaal. Kleine icons (pictogrammen) die de gebruiker naar de juiste pagina of naar de juiste actie moet leiden. Voor mij is dit gesneden koek, ondanks mijn leeftijd 🙂 en ik ging er vanuit dat de meeste mensen dit ook wel onder de knie hebben.

Mijn vader leerde mij een lesje.

Hij is 86 jaar en hoe mooi is het dat hij nog op het internet zijn bankzaken regelt, mailt en af en toe op Facebook kijkt. Maar o, wat is het moeilijk. Een afbeelding aan een mail toevoegen is voor hem een enorme klus. Ik zit regelmatig naast hem bij de computer en ik ben door zijn ogen gaan meekijken. Hij begrijpt niets van een structuur van een programma en hij begrijpt de beeldtaal niet. Dus voor hem is elke stap onlogisch en dus kan hij het ook niet onthouden. Hij kan het niet koppelen aan eerdere ervaringen.
Ik ging hem meer uitleggen over de icons, wat betekenen nu die kleine pijltjes, vergrootglas, streepjes, etc. Een wereld ging voor hem open. Ik merk dat dit vooral een probleem is voor de generatie die niet is opgegroeid met internet.

Icons in de openbare ruimte werken enorm goed aangezien we met de Nederlandse taal te kort schieten. Kijk maar hieronder naar de pictogrammen. Iedereen snapt deze.

Hoe zit dat op het internet?

We gaan er een beetje vanuit dat iedereen, als je maar vaak genoeg in een programma werkt, wel leert wat alle icons betekenen. Ik twijfel eraan.

We beginnen eens met Gmail. Wat een ramp. Ik tel 22 icons dop onderstaande afbeelding. Je wilt alleen een mail sturen. Is het gek dat men de weg kwijtraakt?

Weet jij wat er onder dat kleine driehoekje zit? Is dit driehoekje je ooit opgevallen? Nee? Hieronder zit een ontzettend handig zoekvenster om in al je berichten te zoeken.

Wat ik heb ontdekt is dat mensen die icons niet eens zien, laat staan uitproberen.

Nog een voorbeeld. Google is zo slim geweest om het hele menu achter de 9 vierkantjes te stoppen. Ik merk dat erg veel mensen dit nooit gebruiken en dus als ze Google Drive zoeken, dit gewoon intypen.

Welke icon wordt ook nog vaak over het hoofd gezien? De drie streepjes.…dat meestal naar een hoofdmenu leidt. Meeste mensen kijken erover heen….zoals deze hieronder van Chrome. Niet iedereen heeft het idee om daar gewoon op te klikken.

Wie dit beter heeft gedaan is bijvoorbeeld Frank Watching. Ze hebben het eronder geschreven.

Ik post veel filmpjes om mijn YouTube kanaal. Maar waar staan toch al die filmpjes? Waar is mijn kanaal eigelijk?  Die stonden toch eerst links onder het hoofdmenu? Maar waar nu dan? Je moet maar weten dat ze onder de profielfoto te vinden zijn. 😓

Je ziet dat bepaalde programma’s het wel begrijpen. Ze zijn afgestapt van alle icons maar werken met tekst. Zoals Apple-tips. Je kunt zeggen, dat icons niet vanzelfsprekend werken. Liever als je een website maakt veel tekst gebruiken. Dat snapt iedereen.

Het is de moeite waard om toch tijd te investeren in het begrijpen van icons. Wat werkt zijn twee dingen:

  1. Maak regelmatig half uurtje tijd vrij en zoek in een programma alle icons op, en klik hierop. Kijk wat het doet en onthoud er één of twee!
  2. Kijk eens mee met een vaardig persoon, en bekijk welke icons hij/zij gebruikt.

Veel klik-plezier!